El projecte Els ocells dels horts és sens dubte una iniciativa que cal celebrar. Sabem que els entorns agraris i les pràctiques agrícoles tradicionals s’han perdut a gran part del nostre territori. La transformació del paisatge ha estat evident, i la Catalunya actual és més urbanitzada i boscosa que fa unes dècades. Aquests canvis, ineludiblement han arrossegat conseqüències, i els ocells d’espais agrícoles (espais entesos com a hàbitats oberts amb una combinació d’elements estructurals de la pagesia tradicional i un mosaic de conreus) han esdevingut igualment menys comuns.
Una espècie que exemplifica bé aquesta situació és el mussol comú. Tot i ser un ocell principalment nocturn, aquest rapinyaire de mida petita ha ocupat des de sempre tot tipus d’hàbitats agraris, i això ha fet que fos una espècie propera per al pagès. Les dites populars són un bon exemple d’aquesta proximitat: sol com un mussol o cada mussol canta en el seu redol en són una mostra.
La recuperació, per tant, de sòl agrícola és una bona notícia: a banda de complir una funció social important, obre nou territori, tant per al mussol comú com per a d’altres espècies que ocupen aquests espais. Addicionalment, el mussol comú respon bé a la implantació de l’agricultura ecològica, oferint els seus serveis com a depredador de petits mamífers i invertebrats. Es podria dir que la idiosincràsia del mussol el fa, en aquest cas, un bon ambaixador dels productes de proximitat.
Hugo Framis

Mussol comú, Athene noctua © Toni Llobet
Aquells que vulgueu conèixer millor la situació d’aquesta espècie i afavorir-ne la seva recuperació podeu consultar la bibliografia següent:
Baucells, J. Ed. (2010). Els rapinyaires nocturns de Catalunya. Biologia, gestió i conservació de les vuit espècies de rapinyaires nocturns catalans i els seus hàbitats I. G. Sta. Eulàlia de Ronçana.
Baucells, J., Camprodon, J., Cerdeira, J. y Vila, P. (2003). Guía de las cajas Nido y comederos para aves y otros vertebrados. Lynx Edicions, Barcelona.
Framis, H. (2008) Aproximació a la distribució i abundància del mussol comú (Athene noctua) als espais periurbans de la ciutat de Mataró i la zona agrícola de les Cinc Sènies-Valldeix. L’Atzavara, 17: 43-50.
Framis, H., Holroyd G. L., Mañosa, S. (2011). Home range and habitat use of Little Owl (Athene noctua) in an agricultural landscape in coastal Catalonia, Spain. Animal Biodiversity and Conservation 34.2, 2011: 369-378.
Retroenllaç: Altres recursos i enllaços d’interès | L'hort de la UIC